Skip to content

Place de la République | mateoarquitectura

March 5, 2010

Transforming a traffic junction into an urban space means, firstly, reducing the impact of road traffic. According to studies carried out by our traffic engineers, based on available data, it is possible to reduce 7-8 lanes to 4-5. It is also possible to avoid vehicular traffic around the monument. Our friends from mateoarquitectura shares with us their proposal.

Having addressed the traffic, the challenge is to transform the place into an urban space.

1. Pavements and plaza

We propose a substantial increase in pavement space, concentrating all specifically urban flows (buses and taxis) around its edge. The pavement, transformed into a boulevard, would then be able to accommodate both pedestrian traffic and the kiosks and galleries that house the overflow of ground-floor businesses, as well as being a place for people to sit and rest.

The central plaza, also enlarged, would be of a different nature: a space for demonstration and representation that can coexist with the more domestic, ludic presence of nature. Monument esplanade, garden.

2. The plaza: unity and diversity

The plaza, a long space running NW-SE, takes in three different urban moments. These characteristics call for specific attention to create a figure that is designed to be unitary but also special, contextual and varied.

– The small salon At its north-west point (rue Boulanger, bvd St Martin, …), the plaza meets the pre-Haussmann city, with its finer grain and less geometrical monumentality. Our response is the small salon; earth makes an appearance at ground level, with emphasis on the urban continuity of bvd St Martin-rue Boulanger. The idea of the paving is to establish continuities between the city and the plaza. Traffic, though a real presence, could be studied and eliminated at certain points to ensure pedestrian continuity.

– The centre of the monument The centre of the place, at present a small island amid the flow of traffic, is marked by movement. We propose constructing a base for it, a podium which, with a slight slope, accentuates the volcanic composition of the object and allows people to walk around it, establish a direct relation with it and rest in its shelter.

– The esplanade The most abstract boundary would be on the three-pronged Haussmann layout: bvd Voltaire, République, bvd du Temple. This is the site of the big demonstrations that characterize the place. We propose the construction of a great petrous esplanade, with a 2.5% gradient, at the far edge of which people would be naturally higher (2 m) than the traffic, which would pass under foot without being seen. A break in section near the end would allow the introduction, in the English landscape tradition, of a ha-ha, an invisible railing, offering views from the esplanade of the spectacle of the vanishing points of the boulevards, with the great petrous base as the only foreground.

The great esplanade constitutes the dialectical counterpoint with the small salon, at the same time ensuring continuity with the symbolism of the monument.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: