Skip to content

Residence of the Spanish Embassy in Australia | mateoarquitectura

February 5, 2010

Our friends from mateoarquitectura just sent us their last project: Residence of the Spanish Embassy in Canberra, Australia. The site forms part of this system of lines and curves. They therefore envisioned the new official residence with a layout in the form of a countercurve that dialogues with the sequence of rings organizing the map of the city.

From the press release:

The new residence formalizes the façade to the exterior and divides the site into two areas: one is more private and representative, and the other, to the rear, is more closely related with the everyday activities of the embassy.

The building comprises a continuous lightweight roof that is set down on the site, establishing an interrelation with the movement of the topography and forming a single figure.

In our memories, Australia is wide open spaces and wild nature. The garden will therefore use local vegetation in domestic form.

The building proposed for the new residence of the Ambassador of Spain in Canberra appears on the site as a lightweight construction respectfully in keeping with the natural environment in which it is built.

It is a building with a maximum height of 10.5 m above the ground, underneath a single metal (zinc) roof   that follows the slope of the terrain. Below this roof, the different spaces that make up the project come together.   Even though the project is developed over two floors, the existing slope is optimized to generate the underground secure parking area as well as certain service areas below ground, while most of the private living areas of the building are found on the first floor.

The building is laid out over an extensive single floor area enabling the significant dimensions of the building to be appreciated,   both from the streets and from the neighbouring Chancellery: this is a building that unfurls and spaciously extends one of its facade of nearly 40 linear meters along the garden,   and another of some 50 linear meters towards the Chancellery.

Similarly, the most public area of the residence can be found next to the current Chancellery. It can be reached by car through the porch to the reception area, into the hall.   From there the reception rooms or the dining hall can be accessed, or on an upper level the ambassador’s   office and guests´ bedrooms.

The reception rooms and the dining room are located in an extensive area with high ceilings.   These fully functional and versatile spaces opening out onto the garden which is accessed by crossing the wide porch. These spaces can be subdivided into smaller sizes, which would, if necessary, be suited for holding a small convention.

The layout of the building embraces the garden from the north thus making full use of it.   The Ambassador’s quarters open out onto the pool and the tennis court at the edge of plot, which are designed to respond to the specific uses the garden will be put to (receptions, parties, or a private playground for the Ambassador’s family).

Architect for this project:

Josep Lluis Mateo, mateoarquitectura.

Installations and Sustainability: Grupo JG

Landscaping: Manel Colominas

Budget Control: Xavier Aumedes DAP

More info, here.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: